Vilt van Eef

           

Over mij en viltplezier

 Vilten, spelen met wol, water en zeep

Evelien Linschoten ( '67) werkte als leerkracht in het basisonderwijs, als creatief therapeut in een bejaardentehuis en bij Scorlewald als werkplaatsleider op het kunstzinnig Atelier voor ouderen in Schoorl.  Ze heeft in 2013 met haar collega het vilten ontdekt en gebruikte dit veelvuldig bij het werken op Scorlewald. De laatste jaren zijn de eindeloze mogelijkheden van het werken met wol en het viltproces voor haar een grote inspiratiebron, al is het altijd zoeken naar een evenwicht tussen haar enthousiasme en haar lichamelijke energie. Evelien wil haar enthousiasme over vilten graag met andere mensen delen.

In 2014 heb ik het vilten ontdekt bij Rita Koolen in Bergen. Daar raakte ik helemaal enthousiast door de mogelijkheden van het vilten  en leerde ik een aantal technieken die ik ook in  mijn werk op Scorlewald kon gebruiken.

Later volgde ik een meerdaagse cursus vilten geleid door Irene van der Wolf; een jaaropleiding bij Anja Schrik; workshops bij Paulien Sijtsema, Yaroslava Troynich en Marie Christine van der Velden. Daar oefende ik met het maken van zeer divers werk: sjaals, manden, panelen, kledingstukken, vrouwfiguren, ramskoppen, handpoppen en kettingen. Bij Anja Schrik leerde ik veel over het maken van natuurlijke verfsoorten. Een heerlijke proeftuin waaruit ik mijzelf verder kon ontwikkelen. Want ook geoefende vilters kunnen door anderen steeds weer opnieuw geïnspireerd worden. 

Viltwerk

De viltwerken die ik de afgelopen jaren maakte zijn zeer divers. Sommige zijn prima draagbaar in het dagelijks leven en andere stukken zijn voor de sier, voor praktisch gebruik of meer theatraal en geschikt voor speciale gelegenheden. De laatste jaren concentreer ik mij op wandpanelen, manden en lampen. Daarbij is de natuur steeds weer mijn grote inspiratiebron. In mijn werk probeer ik te zoeken naar verstilling en rust die blijft boeien.

Ik werk met Nederlandse schapenwol soorten, Europese merinowol, naaldvilt, plantaardige vezels en plantaardige en dierlijke zijde.  In 2021/2022 volg ik bij de werkplaats voor kunst en ambacht o.l.v. Anja Schrik de opleiding : vakmanschap' Ecoverf '. Gewoon voor mijn plezier en om te kunnen genieten van alle wonderschone kleuren die de natuur ons brengt!

Alles kan met wol!

Ik raak steeds weer geboeid door het werken met wol en verwonder me over de prachtige kleurcombinaties en structuren die er te maken zijn.

“Het leuke is dat ik niets hélemaal onder controle heb. Vanaf het moment dat ik met water en zeep aan het werk ga heb ik het eigenlijk nooit helemaal in de hand. Ik ben gewoon aan het spelen met wol, water en zeep. Met vilten kan je bijna alles maken. Zo geniet ik er ook erg van om kledingstukken te maken Ik bedenk van te voren wat ik wil maken en maak daar een mal voor die veel groter is dan het uiteindelijke resultaat. Op deze mal leg ik de wol. Ik kies basiskleuren uit en tijdens het neerleggen van de wol improviseer ik met andere kleuren en technieken. Als alle wol naar mijn zin is neergelegd, volgt er nog heel wat werk: de wol moet worden natgemaakt, gewreven, gerold en soms ook gegooid.  Door  rollen, wrijven en gooien gaat het werkstuk krimpen en krijgt zijn uiteindelijke juiste maat en stevigheid.  Als dat hele proces klaar is zie ik pas hoe de kleuren zijn vermengd en wat de uiteindelijke vorm van het werkstuk is geworden.   Het heeft voor mij bijna iets magisch: hoe de losse wol vezels door het vilten veranderen in een kledingstuk zonder dat daar een naaimachine aan te pas komt!”

Mijn viltatelier in OldSkoel in Burgerbrug

Sinds juni 2018 heb ik het grote geluk dat ik in Cultureel ontmoetingscentrum 'OldSkoel' in Burgerbrug (NH) een prachtig atelierruimte kan gebruiken. Hier heb ik mijn viltatelier. Wilt u mijn werk bekijken, dan kan dit op afspraak via het contactformulier.

Naast het vilten is er bij 'OldSkoel 'nog veel meer te doen: iedere vrijdag kunt u er terecht voor een kop thee of koffie met heerlijke taart  van Jessica. Er is 2e kanskleding te koop en prachtige sieraden; een prachtige brocante winkel van Tineke en Machteld, Zingen en muziekplezier van Helen Botman, Prachtige schilderijen van fijnschilder Jan Bekker en keramiek van Marianne Berenschot.  Daarnaast hebben we nog andere evenementen. Voor meer info   www.oldskoel.nl         Grote Sloot 116A Burgerbrug (NH)

  

 

 

 

 


Kaart